Aandelenstieren, kijk weg! Een defensief pleidooi voor gestructureerde producten [NL]

Source: https://citywire.co.uk/funds-insider | David Stevenson | Date: 4 November 2021

Als u een aandelenmarktstier bent, kijk dan nu alstublieft weg. De afgelopen weken klonk ik als een kapotte plaat met de waarschuwing dat er meer marktturbulentie op komst is. Die boodschap is niet veranderd, behalve dat ik deze week mijn licht wil laten schijnen op een relatief onopvallende vorm van defensief beleggen, gestructureerde productengenaamd. Deze kunnen van pas komen als ik gelijk heb over de naderende marktturbulentie.

Ik heb in deze column al eerder de deugden van gestructureerde producten geprezen. Voor de goede orde beleg ik in gestructureerde producten, maar ik ben ook geen volledig belangeloze partij, aangezien ik enkele artikelen schrijf voor hun branchevereniging en evenementen heb georganiseerd (en artikelen heb geschreven) voor een van de aanbieders in deze sector, Tempo.

Critici van gestructureerde producten richten zich graag op drie kwaden. Het eerste is dat ze ingewikkeld zijn, wat niet helemaal onterecht is, dat geef ik toe. Ze zijn zeker complexer dan standaard Britse aandelenfondsen. Maar het belangrijkste punt om te begrijpen over gestructureerde producten is dat ze gebaseerd zijn op obligaties uitgegeven door investeringsbanken die juridisch bindende contracten opstellen waarin hun risico’s en potentiële rendementen zijn vastgelegd.

Het is relevant te erkennen dat de meeste gestructureerde producten in het VK worden verkocht via onafhankelijke financiële adviseurs (IFA’s), onder wie een groot aantal die ze gebruiken en die in staat zouden moeten zijn u deskundig advies te geven en eventuele complexiteit voor u te ontwarren.

Het volgende grote punt van kritiek is dat gestructureerde producten beleggers tekort doen door dividenden uit te sluiten, omdat deze doorgaans gekoppeld zijn aan het koersrendement van indexen. Hoewel dit klopt, moet men begrijpen dat gestructureerde producten de dividenden niet in eigen zak steken. In plaats daarvan nemen ze de dividenden en gebruiken die in de economie om de kenmerken van het product te regelen.

Denk eens aan het volgende punt: de FTSE 100 staat vandaag op vrijwel hetzelfde niveau als op 30 december 1999, in termen van koersrendement. Als de dividenden worden meegerekend, springt het totale rendement naar ongeveer 115% over dezelfde periode, wat beter klinkt, maar op jaarbasis is dat een rendement van slechts 3,65% per jaar. Veel, zo niet de meeste, gestructureerde producten hebben over dezelfde periode echter rendementen van 6-8% per jaar opgeleverd.

In dit verband blijkt uit gegevens van de StructuredProductReview dat over een periode van 10 jaar, tussen januari 2010 en december 2019, het gemiddelde rendement van alle aflopende gestructureerde beleggingsproducten 7,84% bedroeg.

Een laatste punt van kritiek, namelijk dat gestructureerde producten een tegenpartijrisico inhouden, is volgens mij juist een sterk punt aan het worden. Zoals ik al zei, zijn deze producten gebaseerd op obligaties die door grote investeringsbanken zijn uitgegeven. Dat brengt een tegenpartijrisico met zich mee, dat een zeer reëel risico is en dat kan blijven (andere structuren hebben ook tegenpartijrisico’s, maar daar ga ik nu even niet op in). In feite bieden gestructureerde producten een premie voor het nemen van het risico dat grote investeringsbanken zoals HSBC, Goldman Sachs, Morgan Stanley en SocGen niet failliet gaan.

Het enige deel van het mondiale financiële systeem dat er na de financiële crisis echter immens veiliger uitziet, zijn de grote, mondiale, systeemrelevante banken. Als ik risico’s zou moeten nemen om mijn kansen op een positief rendement in een potentieel laagrentende omgeving te vergroten, zou ik het solvabiliteitsrisico voor de grote banken als een risico beschouwen dat het nemen waard is. Anderen zijn het daar misschien niet mee eens, maar ik denk dat de aantrekkingskracht van rendementen die contractueel worden gegarandeerd door een grote bank interessant zijn voor bepaalde soorten beleggers. Tempo noemt dat ‘alpha by contract’.

Voor wie zijn ze bedoeld?

Ondanks deze drie punten wil ik me niet al te zeer verliezen in het heftige debat over gestructureerde producten. Ik wil liever benadrukken wat er momenteel op de markt beschikbaar is als u beslist dat ze het onderzoeken waard zijn.

Voordat we dat doen, is het de moeite waard om de vraag te stellen welk soort belegger geïnteresseerd zou kunnen zijn in gestructureerde producten? Zoals ik in het begin al zei, als u een aandelenmarktstier bent, zou ik u over het algemeen niet lastig vallen: blijf bij uw Scottish Mortgage (SMT)-aandelen. Gestructureerde producten kunnen echter zinvol zijn voor veel beleggers, en zeker voor defensieve beleggers, die de kans willen vergroten dat ze enig rendement op de aandelenmarkt behalen (meer dan obligaties), maar niet te veel marktrisico willen lopen. Gestructureerde producten kunnen met name nuttig zijn als u denkt dat de markten in de komende jaren, na het bereiken van recente hoogtepunten, aan een bepaald bereik gebonden kunnen zijn.

Voordat u gaat beleggen, zult u waarschijnlijk een paar belangrijke beslissingen moeten nemen. De eerste is of u uw rendement wilt baseren op één enkele index (meestal de FTSE 100) of op meerdere indexen. Ik heb een duidelijke voorkeur voor één enkele index, vooral om de complexiteit te vermijden, maar anderen zullen beweren dat u een beter rendement kunt krijgen als u meerdere indexen gebruikt.

Welke producten zijn er?

De eerste beslissing is welk soort product te gebruiken. De meeste gestructureerde producten worden kick out-plannen genoemd (sommigen gebruiken de term ‘auto call’ voor dit type). Dat klinkt ingewikkeld, maar in werkelijkheid bieden ze eigenlijk het volgende.

U belegt uw geld nu, en als de index over een jaar even hoog of hoger is, ‘kickt’ het product uit of loopt het af. U krijgt een coupon, of uitbetaling, meestal in de orde van grootte van 5% tot 10%, plus uw oorspronkelijke inleg terug.

Als de index niet hoger is, blijft uw belegging en kijkt u of de index weer op of boven hetzelfde beginniveau komt. Zo ja, dan krijgt u de coupon twee jaar lang. Met andere woorden, de coupons stapelen zich op, als een sneeuwbal, voor elk jaar dat het plan loopt, zonder dat de voorwaarde voor het genereren van het positieve rendement elk jaar toeneemt. Dit proces gaat door tot het einde van de looptijd, die meestal vijf tot tien jaar bedraagt.

De onderliggende index is vaak de FTSE 100, maar kan ook een aangepaste versie daarvan zijn.

Er zijn ook op inkomen gebaseerde producten die doen wat ze op het etiket zeggen: ze betalen een jaarlijks inkomen zolang de index op elke betaaldatum boven een bepaald niveau ligt.

Zowel kick-out- als inkomensproducten hebben ook een zogenaamde einddatumdrempel, die verband houdt met het niveau van de index (bijvoorbeeld de FTSE 100) op de vervaldatum. Als de index aan het eind van de looptijd (vijf tot tien jaar) boven de drempel ligt, krijgt u uw inleg terug. Zo niet, dan is uw kapitaal in gevaar. Hoe lager de drempel, hoe beter. Ik heb een voorkeur voor een drempel tussen 60% en 65%. Met andere woorden, de FTSE 100 zou moeten crashen van ongeveer 7.200 vandaag onder 4.700 voordat uw kapitaal in gevaar zou komen.

Defensief of niet?

De laatste belangrijke beslissing is of u een defensief product wilt of een product dat vereist dat de beursindex op of boven het beginniveau is, of voor sommige producten gestegen is.

Sommige aanbieders, zoals Tempo, zijn grote voorstanders van defensieve producten die een positief rendement opleveren, zelfs als de aandelenmarkt daalt. Andere, zoals Ian Lowes, een IFA die gespecialiseerd is in gestructureerde producten en StructuredProductReview runt (en zijn eigen producten aanbiedt), denken dat ‘at-the-money’ producten beter werken, waarbij de onderliggende index op het beginniveau of hoger moet zijn om uit te betalen.

Lowes stelt dat defensieve producten ‘een lager potentieel rendement en … minder waar voor uw geld’ bieden. Omdat veel gestructureerde producten 10 jaar meegaan, zijn er volgens hem ‘meer mogelijkheden om te rijpen, met een hogere winst’.

In dat debat zit ook de vraag verwikkeld of u een vijf- of een tienjarenplan wilt hebben. Zowel Tempo als Lowes zijn het erover eens dat hoe langer het plan duurt – zeg acht tot tien jaar – hoe groter de kans is dat uw plan afloopt met een behoorlijke uitbetaling en hoe kleiner de kans is dat u kapitaal verliest. Ik ben het daarmee eens. Dat gezegd hebbende, sommige gevestigde aanbieders, zoals Walker Crips en Meteor, zijn van mening dat een looptijd van vijf jaar in de meeste omstandigheden lang genoeg is gebleken.

Een voorproefje van rendement

Dus, met deze vragen in uw hoofd – na een gesprek met een IFA – wat is er op de markt? Wat de huidige aflopende producten betreft, heeft Lowes de gegevens gekraakt van de plannen van zijn cliënten die op dit moment, in het derde kwartaal van dit jaar, uitbetalen. Volgens Lowes zijn het meestal auto calls (kick-outplannen) van twee tot vier jaar geleden met rendementen die variëren van 14% tot 30%, met de meeste rendementen binnen het bereik van 20 tot 30%. In bijna alle gevallen is de referentie-index, de FTSE 100, daarentegen met een paar procent gedaald.

Als we kijken naar de plannen die momenteel op de markt worden gebracht, zijn er 38 kick-outproducten op één enkele index beschikbaar. Als we eerst kijken naar de drempelniveaus aan het einde van de looptijd, dan zien we dat slechts drie niveaus zijn vastgesteld op het hoogste (d.w.z. slechtste) niveau van wat beschikbaar is, namelijk 70%; 25, de meerderheid, is vastgesteld op 65%; en zes zijn vastgesteld op het laagste (d.w.z. betere) niveau, namelijk 60%.

Het gemiddelde potentiële kick-outrendement is 5,77%. Lowes bijvoorbeeld heeft een plan met Mariana dat het 10:10 Plan wordt genoemd. Het drempelniveau aan het einde van de looptijd ligt op 70%. De uitbetaling voor de defensieve optie (optie 1) is een coupon van 7% met een looptijd die ingaat op de
tweede verjaardag als de index hoger is dan 102,5% van het beginniveau, 100% op de derde verjaardag, 97,5% op de vierde enzovoort: de kick-outdrempel daalt elk jaar met 2,5%, tot 82,5% op de 10e verjaardag.

Walker Crips is een gevestigde waarde op dit gebied en heeft een UK Step Down Kick-out Plan (HS217). Dit plan heeft een einddatumdrempel van 60% en een coupon van 5,25% met de eerste kick-out in het tweede jaar (als de FTSE 100 op het beginpunt of hoger is). De tegenpartij is HSBC en de looptijd is vijf jaar.

Tempo’s Long Kick-Out Plan Option 2 (‘LKO2’) heeft ook een einddatumdrempel van 60%, met een hogere coupon van 8,35%, en met de eerste kick-out in jaar drie. De index kan dalen met 2,5% per jaar, van 100% in jaar drie tot 82,5% in jaar tien. Dit is een plan met SocGen als tegenpartij, waarbij moet worden opgemerkt dat de index hier een gelijk gewogen versie van de FTSE 100 is.

Inkomen

Op het gebied van inkomen zijn er slechts zeven producten op één enkele index op de markt. Meteor heeft een product dat het Quarterly Conditional Income Plan November 2021 heet, met een drempel van 65% aan het einde van de looptijd. U krijgt het inkomen van 6% per jaar zolang de index op of boven 85% van het beginniveau is.

Als we de details achterwege laten, denk ik dat er één centraal punt naar voren komt. Veel van deze producten zullen positieve winsten opleveren, zelfs als de wereldwijde aandelenmarkten de komende jaren zijwaarts bewegen of zelfs met een aanzienlijk bedrag dalen.

In feite zullen sommige van deze producten 6-8% per jaar (of meer) opleveren, zelfs als de markten in de komende vijf jaar met maar liefst 10% dalen. In een mogelijke nieuwe wereld waarin aandelenmarkten niet altijd naar steeds hogere waarderingen stuwen en obligaties over het algemeen een zeer slechte waarde vertegenwoordigen, kunnen gestructureerde producten een nuttige diversifiërende factor vormen. Ervan uitgaande dat u denkt dat het tegenpartijrisico van investeringsbanken erg laag is!

De door Citywire of zijn medewerkers geuite meningen vormen geen persoonlijke aanbeveling om een bepaalde belegging te kopen, te verkopen, te onderschrijven of erop in te schrijven en mogen niet worden gebruikt bij het nemen (of nalaten) van beleggingsbeslissingen. In het bijzonder houden de door Citywire verstrekte informatie en adviezen geen rekening met uw persoonlijke omstandigheden, doelstellingen en risicobereidheid.

Opmerking van BELSIPA:
Door het Belgische moratorium van 2012 zijn er beperkingen met betrekking tot de beschikbaarheid van gestructureerde producten voor retailklanten in België.